EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Deze groep synthetische rubbers, ontstaat door de polymerisatie van dieen, etheen en propeen. EPDM is een synthetische kwalitatief goede rubber die extreem goed bestand is tegen zonlicht en andere weersomstandigheden. En daardoor uiterst geschikt voor buiten gebruik! Er zijn verschillende type EPDM. In dit artikel leggen we je graag een aantal verschillen tussen de meest gebruikte type uit.
EPDM rubber
EPDM rubber is een vrij harde variant van EPDM, heeft een lange levensduur en is goed bestand tegen UV-straling en andere hevige weersomstandigheden en dus ideaal voor buiten gebruik.
Celrubber
Een van de meest voorkomende types is EPDM celrubber. Dit materiaal is extreem zacht en daardoor heel eenvoudig in te drukken. Maar na het indrukken, keert het celrubber door de goede mechanische eigenschappen van dit materiaal altijd weer terug naar zijn originele vorm. EPDM celrubber is in diverse hardheden en diktes te krijgen.
Sponsrubber
Het grote verschil tussen sponsrubber en celrubber is, is dat sponsrubber een huid heeft rondom de open celstructuur. Hierdoor is het sponsrubber niet alleen lucht- en waterdicht, maar houdt deze ook mosvorming op het materiaal tegen. Dankzij deze zogehete huid kan deze variant zelfs gassen en stoom tegen houden.
EPDM folie
Deze variant is ideaal om elementen te beschermen en af te dichten. Dit folie heeft veelal dezelfde eigenschappen als de eerder genoemde varianten, maar is daarnaast ook erg duurzaam en zeer weers- en waterbestendig.
Hoe pas je EPDM toe?
Alle vier de verschillende varianten kunnen op verschillende manieren worden toegepast. Gebruik het celrubber als perfecte afdichtingsband en tochtstrip. Handig dus voor in de bouw of in een autogarage. EPDM rubber is vooral bekend als EPDM dakbedekking, maar kan ook perfect gebruikt worden voor afdichtingen. Of pas deze variant toe als schokabsorptie of als elektrische isolatie. Dankzij de water- en luchtdichtheid van EPDM sponsrubber, is deze variant ideaal voor gebruik bij afdichtingen waar veel contact met water plaatsvindt of waar veel luchtdruk aanwezig is. Als laatste de EPDM folie variant. Deze wordt veel in de bouw gebruikt voor het afdichten en beschermen van diverse soorten elementen. De perfecte bescherming tegen vocht en lekkage dus!